• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

3. Karma Müzayede: Nadir Fotoğraflar, Belgeler, Kitaplar, Kartpostallar ve Piyangolar

Mustafa Kemal Atatürk'ün Heyet-i Temsiliye adına çektiği telgraftan, Osmanlı İmparatorluğu'nun Viyana seferinde zarar verdiği kilise görevlilerinin yazdığı el yazmasına, orijinal Kurtuluş Savaşı fotoğraflarından Osmanlıca ilk baskılara ve daha pek çok nadir fotoğraf, kitap, kartpostal, tarihi belge ve piyangodan oluşan yeni müzayedemize 25.09.2022 günü saat 20:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 20:02 itibariyle canlı müzayedemiz başlayacaktır. 

Komisyon Oranı: %20 olup ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 7 İŞ GÜNÜDÜR.

  • Kategori: Fotoğraf
Lot: 249 » Fotoğraf

Şehzâde Mehmed Burhaneddin Efendi (II. Abdülhamid'in oğlu) (1885-1949) ithaflı, imzalı kabin foto

Rumca - Osmanlıca - Fransızca üç dilli "Nikos Andriomenos" fotoğrafçı amblemli ve Şehzadeden kendi el yazısıyla "Gayretlü Mustafa Beyefendi'ye yadigar olmak üzere takdim olunmuştur, 12 Eylül 311 [1895]" ithaflı ve imzalı orijinal kabin foto. 11 x 16 cm.

Mehmed Burhaneddin Efendi Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in 8 oğlundan biridir. Babasının hükümdarlığı zamanında 19 Aralık 1885 tarihinde Yıldız Sarayı'nda doğdu. İlk evliliğini Aliye Melek Nazlıyar Hanım Efendi ile 7 Haziran 1909 tarihinde Nişantaşı Köşkü'nde yaptı. Bu evlilikten 26 Kasım 1911 tarihinde Şehzade Mehmed Fahreddin Efendi ve 18 Ağustos 1912 tarihinde Şehzade Ertuğrul Osman Osmanoğlu Efendi adında iki oğlu oldu. Aliye Melek Nazlıyar Hanım Efendi ile 1919 yılında boşandılar. İkinci evliliğini 29 Nisan 1925 tarihinde Viyana'da Georgina Leonora Barnard Mosselmans yaptı. Aynı yıl ondan da boşandı. Üçüncü evliliğini 3 Temmuz 1933 tarihinde Elsie Deming Jackson ile Londra'da yaptı. Arnavutluk 29 Temmuz 1913'te bağımsızlığını ilân edince Arnavutluk tahtı Şehzade Mehmed Burhanettin Efendi'ye teklif edildi. Ama şehzade reddetti. 1921'de Iraklı generallerce Irak tahtına davet edildiyse de Birleşik Krallık karşı çıktı.

Şehzade, sürgün olduğu New York’ta 5 Haziran 1949'da vefat edince, cenazesi gemiyle İstanbul'a getirilmek istendiyse de dönemin hükûmeti geminin yanaşmasına izin vermemiş, yolcular dahi açık denizde tahliye edilmişlerdi. Cenazesi Şam’a götürülerek defnedilmiştir.

Detaylar
Lot: 268 » Fotoğraf

ÇOK NADİR OSMANLI DÖNEMİ TRABZON İDMAN YURDU - TRABZON'DA KURULAN İLK FUTBOL TAKIMI

Trabzon İdman Yurdu genç takımı 11'li ve antrenörünün olduğu fotoğraf. Ön tarafında Osmanlıca mühür ve arka tarafında oyuncuların Osmanlıca ve Türkçe isimleri mevcuttur. 14 x 9 cm. Çok nadir. İdmanyurdu, Trabzon şehrinde kurulan ilk futbol kulübüdür. İstanbul'da kurulan futbol kulüpleri ile mücadele edebilmek için 1913 yılında eş zamanlı olarak kurulmuştur. Trabzon’da 1913 yılında İstanbul kulüpleri ile eş zamanlı olarak olarak kurulan ilk futbol kulübüdür. İdmanyurdu, Trabzon'da 1900'lü yılların başında başlayan futbol çalışmalarını desteklemek amacıyla dönemin Trabzon lise müdürü İsmail Sarıbaşoğlu ve Trabzon'un ileri gelenleri tarafından kurulmuştur. İdmanyurdu, kırmızı beyaz renklerle kurulmuş ve 1921 yılına kadar bu kırmızı beyaz renkleri kullanmıştır. 1921 yılında kulübün tekrar faaliyetlerine başlamasıyla birlikte renkleri bordo mavi olarak değiştirilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun içine düştüğü sıkıntılar ve 1914 yılında seferberlik ilan edilmesi sebebiyle İdmanyurdu kulübünün tüm sporcuları cepheye gitmiş ve ölmüştür. Kulüp resmi olarak fes edilmemiş ancak 1914 yılında tüm spor faaliyetleri durdurulmuştur. İdmanyurdu, 1921 yılına kadar tüm spor faaliyetlerine ara vermiş olmakla birlikte resmi olarak kulüp varlığı devam etmiş ve 1921 yılında İdmanocağı spor kulübünün kurulması ile birlikte kardeş kulüp olarak tekrar çalışmalarına başlamıştır. 1921 yılında İdmanocağın'dan aldığı destek ve futbolcularla çalışmalarını devam ettirmiştir. 20 Temmuz 1966'da Trabzonspor'un kurucu kulüpleri arasında yer almış ve futbolcularıyla birlikte kulübe ait tüm mal varlığını Trabzonspor'a bırakmıştır.

Detaylar

SATILDI

Lot: 285 » Fotoğraf

SULTAN REŞAD - ENVER PAŞA VE AVUSTURYA MACARİSTAN KRALI

Sultan Reşad ve Enver Paşa'nın Avusturya-Macaristan Kralı Şarl ile fotoğrafı. Temiz durumda, 14 x 9 cm. Rus tehdidinin ortak hareket etmeye zorladığı iki devlet Osmanlı ve Avusturya Macaristan İmparatorluğu Birinci Dünya Savaşı’nda kader birlikteliği yapmışlardı. Boğazlar üzerindeki Rus tehdidinin sona erdirildiği bir dönemde Avusturya İmparatoru ve Macaristan Kralı Şarl ile eşi İmparatoriçe Zita’nın Boğaziçi ziyareti ayrı bir anlam taşımaktaydı. İmparatorun gezisi 19-22 Mayıs 1918 tarihleri arasında çıkan Türk gazetelerinde geniş yer bulmuştur. İmparator’un daveti üzerine yemeğe Sadrazam Talat Bey, Başkumandan Vekili ve Harbiye Nazırı Enver Paşa, Bahriye Nazırı Cavit Bey, Ayan ve Mebusan Reisleri ile Avusturya Sefiri de katılmıştı. İmparatorun ziyareti, İtilaf Devletleri’nin imparatorun barış tekliflerine farklı anlamlar yükleyerek Avusturya’nın İttifak Devletleri grubundan ayrılacağı söylentilerinin çıkarıldığı bir önemde olması ayrıca bir önem arz ediyordu. İmparator, döneminin barış yanlısı hükümdarlarından biriydi ve 1916 yılında tahta çıkışından sonra İtilaf Devletleri’ne barış çağrısında bulunmuştu. İyi bir asker olan imparator Galiçya’da, Karpatlarda ve İtalya cephelerinde savaşa atılmıştı. Harbin ne demek olduğunu bildiği içindir ki barışın değerini iyi bilmekte ve barışı istemekteydi. Saat iki buçuk civarında düzenlenen törende ise Osmanlı Padişahı tarafından İmparatora “Osmanlı ordusu müşirliği rütbesi” verilmiş ve “müşirlik kılıcı” takdim edilmiştir. İmparator ise mukabele olarak Padişaha Avusturya-Macar ordusu Feldmareşallik asasını takdim etmişlerdir. İmparator tören sonrasında Malta Kasrı’na giderek Veliahd’a Çadır Köşkü’nde de Mecid Efendiye iade-i ziyarette bulunmuşlardır. (https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/117821). Fotoğrafın sözkonusu tören sırasında çekildiği düşünülüyor.

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 6
sonraki