• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

4. Karma Müzayede: Nadir Fotoğraflar, Belgeler, Kitaplar, Kartpostallar ve Piyangolar

Mustafa Kemal Atatürk'ün Heyet-i Temsiliye namına çektiği telgraf ve madalyalı fotoğrafından, Deniz Gezmiş'in bugüne dek görülmemiş orijinal fotoğraflarına, çok nadir Osmanlıca belgelerden orijinal Kurtuluş Savaşı fotoğraflarına ve daha pek çok nadir kitap, kartpostal, tarihi belge ve piyangodan oluşan yeni müzayedemize 28.11.2022 günü saat 21:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 21:02 itibariyle canlı müzayedemiz başlayacaktır.

!!! ÖNEMLİ !!! Komisyon oranı %20 olup tutarın tamamına %18 KDV oranı eklenecektir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 7 İŞ GÜNÜDÜR.

Komisyon ya da vergi tutarları ile alakalı iadeler kesinlikle kabul edilmeyecektir, kuralların tamamı okunmuş kabul edilir

 

  • Kategori: Kartpostal
Lot: 180 » Kartpostal

Triple execution sur la place d'Emin-Enu a Stambol, le 3 Mai 1909 - Eminönü'de 31 Mart Vakası'nda idam edilen üç kişi

S/b taş baskı
31 Mart Vakası (İsyanı, Ayaklanması, Olayı yahut Hadisesi), II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul'da yönetime karşı yapılmış büyük bir ayaklanmadır. Rumî Takvim'e göre 31 Mart 1325'te (13 Nisan 1909) başladığı için bu adla anılmıştır.
On üç gün süren ayaklanma, II. Meşrutiyet döneminin en önemli olaylarından biri olarak kabul edilir.
Askeri bir isyan olarak ortaya çıkmasına rağmen isyana dahil olan softaların propagandaları sonucu sonradan dinî bir hal almıştır.
Sebepleri tam olarak belirlenemeyen bu olayın planlı ve bilinçli bir hareket olup olmadığı kesinlik kazanmamıştır.
İsyanın ilk günü hükûmet istifa etmiş, isyancı askerler yedi gün süre ile İstanbul'a hakim olmuştur.
Bir milletvekili, bir Nazır ve tespit edilemeyen sayıda asker ve sivilin hayatını kaybettiği isyan, Selanik'te bulunan Üçüncü ve Edirne'de bulunan İkinci Ordulara mensup askerlerin oluşturdukları, Rumeli halkının gönüllü katıldığı “Hareket Ordusu”’'nun İstanbul'a gelmesi ile bastırıldı. Üç gün süren çarpışmaların ardından sıkıyönetim ilan edildi; padişah II. Abdülhamit tahttan indirilip yerine V. Mehmed Reşad tahta çıktı.
İsyana katılanlar ve destekleyenler yargılanarak 70 kişi idam edildi, 420 kişi ise çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

Kaynak: wikipedia

Detaylar
Lot: 184 » Kartpostal

[FOTO- KART] İzmir - Bergama Çinili Minare

9 x 14 cm

İzmir ili Bergama ilçesinde bulunan minare XIII.-XIV. yüzyıl başlarında yapılmış bir mescide aittir. Mescit günümüze gelememiştir. Bu bakımdan banisi ve yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber minare Selçuklu üslubunun tüm özelliklerini yansıtmaktadır. Şadırvan Camisi yanındadır. “Arap Camisi” diye anılan yapıt yıkılmış ve günümüze yalnız minaresi kalmıştır. Buraya “Güdük Minare”, “Çinili Minare” adları da verilmiştir. Minarenin ne zamandan kalma olduğu tartışma konusudur. Ancak yapı biçimi ve süsleme Selçuklu yapıtı olduğunu kanıtlamaktadır. Genel olarak XIV. yüzyıldan kaldığında birleşilir.
Taş kare kaide üzerine yuvarlak tuğla gövdeli olan minare lacivert, firuze ve yeşil renkli sırlı tuğlalarla örülmüştür. Şerefe altı mukarnaslı olup, petek kısmı taş ve tuğlalar karışık olarak örülmüş, 3–6 sıra tuğla tüm petek gövdesini kaplamıştır.
Minarenin kare plânlı kürsüsü mermerden, gövde ise kesme taş ve tuğladan yapılmıştır. Kürsünün doğu cephesinde Bursa kemerli bir niş bulunur. Minareye giriş kuzey cephesinde yer alan yine Bursa kemerli niş içinde sivri kemerli kapıdan sağlanır. Kürsünün batı cephesindeki duvar kalıntısı minarenin camii harimine bitişik yapıldığını gösterir. Kürsüden silindirik minare gövdesine geçişte pabuç kısmından prizmatik üçgenler bulunur. Gövdenin alt kısmında geometrik baklava motifi, üst kısmında ise gövdeyi helezon şekilde çevreleyen patlıcan moru, firuze ve yeşile çalan sarı renkli sırlı ve ayrıca sırsız tuğlalardan oluşturulmuş süsleme programı görülür. Şerefe altı korkuluğa kadar genişleyerek mukarnas dizilerinden oluşturulmuştur. Sekiz kenarlı mermer korkuluk ajurlu geometrik süslemelidir. Sekizgen prizma şekilli petek taşa açılan yuvalara yerleştirilen ve ayrıca ortalarından duvara çivilenen altıgen tuğlalarla kaplanmıştır. Basit silmeyle geçilen taş külah oldukça basıktır. Minarenin ait olduğu camii yıktırılmış ve bu camiye ait herhangi bir kitabe bugüne kadar bulunamamıştır.
1930 yılında İzmir valisi Kazım (Dirik) minareyi onartmış ve tarihsel özü olmayan köhne cami kalıntısını yıktırmıştır. Cami avlusunda bulunan 15 kadar medrese odası da 1927 yılında yıkılmıştır.

Detaylar

SATILDI

Lot: 289 » Kartpostal

[ORİJİNAL OSMANLICA PROPAGANDA KARTI] [Selahattin Ömer (1889 - 1943) imzalı Mefkûre Kartları serisi kartpostal] Üzerinde Osmanlıca Mazi…. Hal…. İstikbal yazan kart

13 x 9 cm.

“Mefkûre Kartları” adıyla anılan kartlar, Kurtuluş Savaşı sırasında halkın kurtuluşa inancını güçlendirmek, istek ve moralini en üst düzeyde tutmak amacıyla dönemin harita mühendisleri tarafından hazırlanmış, resimli ve yazılı propaganda kartlarıdır.

Kartın özgün resmi tuval üzerine yağlı boya olarak Ankara Resim Heykel Müzesi deposunda bulunmaktadır. Eser siyah ve gri tonlardadır. İç mekanda büyük bir haritanın önünde ayakta duran kadın figürü yer almaktadır. Ön planın sağında, barok tarzı süslemeli masanın yanında, yere serilmiş aslan postunun üzerinde ayakta duran kadın figürünün üzerinde uzun bir tülbent, siyah dökümü elbise vardır. Figür başını öne doğru eğmiştir. Masanın altında ahşap sehpa, dünya maketi, açık kitap, üst üste koyulmuş kitaplar, zeminin solunda geometrik desenli halı, arkada duvarın sağında çerçeve içinde süvarilerin yer aldığı sahne resmedilmiştir. Ortada büyük harita dikkat çekmektedir. Haritada Osmanlıca yazılar vardır. Haritanın solunda ortadan toplanmış ve püskülleri olan büyük perde, büyük bir pencere bulunur. Pencerenin önünde geometrik profilli parmaklıklar vardır. Pencerenin gerisinde arka plana doğru deniz uzanmaktadır. Denizin bitiminde güneş doğmaktadır. Sanatçının imzası sol alt köşededir. Yazılar ve sonradan yapıştırılmış etiketler vardır. (Kaynak: Ankara Resim Heykel Müzesi resmi sitesi)

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 4
sonraki