• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

Karma Müzayede 1: Fotoğraf, Belge, Kartpostal, Kitap ve Piyango

Euphemia Müzayede yeni yılın ilk karma müzayedesiyle doludizgin karşınızda!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün nadir fotoğraflarından Kurtuluş Savaşı sırasında Edirne’den yurda giren ve Türkçe olmayan tüm yayınlara yasak getirdiği telgrafına, Mustafa Necati’nin ikonik fotoğrafından şair Halide Nusret Zorlutuna’ya gönderdiği el yazısı mektubuna, Deniz Gezmiş’in yakalandığı ânı belgeleyen fotoğraftan Nâzım Hikmet’in muhtemelen Sinop Cezaevi’nde çektirdiği portre fotoğrafına ve nadir Osmanlıca el yazısı belgelerden mükafat ciltlerine, pek çok ünik malzemenin bir arada bulunduğu yeni yıldaki ilk müzayedemiz yayına girmiştir.

Müzayedemizdeki ürünlere 06.02.2023 PAZARTESİ günü saat 21:30'a kadar internet sitemiz üzerinden pey verebilirsiniz. Aynı tarihte 21:32 itibariyle canlı müzayedemiz başlayacaktır.

!!! ÖNEMLİ !!! Komisyon oranı %20 olup tutarın tamamına %18 KDV oranı eklenecektir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 7 İŞ GÜNÜDÜR.

Komisyon ya da vergi tutarları ile alakalı iadeler kesinlikle kabul edilmeyecektir, kuralların tamamı okunmuş kabul edilir.

Lot: 105 » Efemera

[OSMANLI KÜTÜPHANECİLİĞİ - YILDIZ SARAYI KİTAPLIĞI - PADİŞAHIN KİTAPLIĞI]

"Yıldız Sarayı Alîsi Kütübhâne-i Hümâyûn-ı Cenâb-ı Mülûkâne" antetli kağıda kitap türleri, ait oldukları lisanlar ve sayıları hakkında notlar yazılmış Osmanlıca el yazma pusula Çok kaliteli özel üretim kalın bir "Yıldız Sarayı Alîsi Kütübhâne-i Hümâyûn-ı Cenâb-ı Mülûkâne" antetli kağıt üzerine, tamamı Osmanlıca el yazısı belge. 21,5x13,5 cm. 1 sayfa.

Fotoğraf albümleri, kitap türleri, ait oldukları lisanlar ve sayıları hakkında, döneminin hafız-ı kütübü tarafından yazılmış pusula.

"Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan kütüphanenin kuruluş tarihi araştırmacılar tarafından kaynak gösterilmeden 1299 (1882) olarak kabul edilmektedir. Ayrıca arşiv belgelerinde Yıldız Sarayı bünyesinde farklı mekânlarda kütüphanelerin bulunduğu kaydedilmekte ve bu koleksiyonların daha sonra tek çatı altında toplandığına işaret edilmektedir. 1887'de başlayan kütüphane inşaatı hakkında, "Yıldız Sarây-ı Âlîsi'nde harem-i hümâyunda müceddeden inşa olunan kütüphane ve müzehane ..." şeklindeki kayıtlardan binanın 1893'te tamamlanarak kitapların buraya taşındığı ve 1897'de tefriş çalışmalarının devam ettiği anlaşılmaktadır. Abdurrahman Şeref Bey'in bildirdiğine göre Yıldız Sarayı'nda büyük kütüphane ve hususi kütüphane olmak üzere iki kütüphane mevcuttu. Bu kütüphanelerdeki 20.535 yazma ve basma kitabın adları, konuları, numaraları, cilt ve sayfa sayısı, basım yılı, telif tarihi, dili, mütercimi ve açıklamalar şeklinde 1911'de düzenlenen dört defterde (toplam 1118 yaprak) kayıtlıdır. Ancak aynı tarihte kütüphaneye ilişkin başka bir kayıtta kütüphane mevcudunun 30.000'in üzerinde olduğu ve kayda geçirilmemiş kitapların bulunduğu belirtilmektedir. Kuruluşundan itibaren görevlendirilen kütüphane personelinin ücretlerine dair bilgi ancak 1907-1908 yıllarına ait maaş listelerinde görülmektedir. Bu kayıtlara göre Süleyman Hasbi, Mustafa Sabri, Mehmed Lutfi ve Ali Sabri (Sabri Kalkandelenli) efendiler burada hâfız-ı kütüb olarak görev yapmıştır." (Kaynak. Sabah).

Elimizdeki bu belgedeki kayıtlar, büyük ihtimalle yukarıda listelenen hafız-ı kütüblerden biri tarafından yazılan ve kütüphaneye yeni alınan ya da varolan materyal esas tutularak kayda geçirilen fotoğraf albümleri ve kitaplar gibi kalemleri detaylarıyla birlikte içermektedir.

-- Kütüphanecilik Arşivcilik Osmanlı kültürü Yıldız Sarayı Kütüphanesi II. Abdülhamid.

Detaylar
Lot: 118 » Efemera

Türk Bizantolog ve Sanat Tarihçisi Semavi Eyice’ye (1922-2018) Akademik ve Özel çevresinden Gelen Mektup ve Belgelerden Oluşan Arşiv Lotu


A. Bilgin Tunalı antetli zarf ve kağıda yazılmış, App ile Taksim’den Bostancı Yazmacı Sokak No 28 Kadıköy İstanbul adresine gönderilmiş, 2.10.1991 tarihli, Bilgin Tunalı’nın 15 yıllık çalışmasının sonucu olarak yerlerini tespit ettiği, İstanbul’daki Tekkelerin c ve ç bendinin listesi, Bilgin Tunalı tarafından imzalıdır. Bu çalışmasının kıymetini en iyi hocanın bileceğini bildiren not da mevcuttur.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi adresine gönderilmiş; Das Deutsches Archäologisches Institut – Gümüşsuyu İstanbul (Alman Arkeoloji Enstitüsü) tarafından 9 Nisan 1992 tarihinde düzenlenecek olan bir konferansa ve Enstitünün aynı yılın Nisan- Mayıs aylarında düzenleyeceği İstanbul içi kültür turlarına Almanca davetiye. Das Deutsches Archäologisches Institut antetli zarf ve Almanca evrak. 21x15 cm, 16x12 cm zarf.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi adresine gönderilen The University of Iowa antetli, 1967 tarihli, Robert L. Alexander tarafından yazılan işi ile ilgili yaptığı seyahatler ve yayınlanan çalışmalarından, Semavi Eyice’nin evindeki misafirliklerinden bahseden iş ve özel konulu İngilizce mektup. Robert L. Alexander tarafından imzalıdır. 28x21 cm

Neslihan Asutay tarafından Bostancı Yazmacı Sokak No: 28 Kadıköy adresine, Bonn’dan gönderilen, mektup ve çalışmasına ait resim.
Mine Liyuza Akın – Atina Yunanistan adresinden gönderilen, 1 Nisan 1963 tarihli, kendi sanat ve arkeoloji çalışmaları ve S. Eyice’ye istediği malumatı vermekte geciktiği için özür içerikli Türkçe mektup. 22x15 cm

Bostancı Yazmacı Sokak No 28 Kadıköy İstanbul adresine gönderilmiş
Chambre Technique de Grece – Athenes (Atina) antetli, 1968 tarihli, 25-29 Avril 1968 tarihinde düzenlenecek olan etkinliğe davet ve yer ayırıdığını bildiren, katılım cevabı beklendiği belirten imzalı belge.3 adet Chambre Technique de Grece – Athenes (Atina) bir tanesi Yunanca, antetli belge ve zarf, 29x22 cm

Semavi Eyice’ye Hocam diye hitab eden Safiye Hanım tarafından 28.VII.1973 Londra’dan gönderilen British Museum-Nusretname görselli kart.

Bostancı Yazmacı Sokak No 28 Kadıköy İstanbul adresine
1959 yılında Paris ‘ten yazılmış, Fransızca mektup ve zarfı, zarf kesilmiş haliyledir. 20x15 cm, 15x10 cm.

Bostancı Yazmacı Sokak No: 28 Kadıköy İstanbul adresine gönderilen Hv. Plt. Korgeneral Erdoğan Öznal tarafından gönderilen bayram tebriği ve Atatürk Haftası konulu 1991 tarihli mektup.

Bostancı Yazmacı Sokak No 28 Kadıköy İstanbul adresine Kavaklıdere Ankara adresinden E. Kurmay Albay Şükrü Erkal tarafından gönderilen 20 Eylül 1988 tarihli mektup ve kartvizit.
Mektupta S. Eyice’nin kendisine gönderdiği İznik konulu dergiyi incelediğini, kendisin de makalesinin yayınlanacağı Atatürk Haftası Armağan Kitabı’nı en kısa sürede takdim edeceğinden söz eder.
28x21, zarf içerisinde.

S. Eyice’in München (Münih) adresine gönderilen 1958 ve 1959 yıllarında aynı kişi tarafından gönderilen Almanca yazılmış beş adet antiye. Genellikle özel konuludur. 14x11 cm.

Arşiv Müdürü Etnan Pekmez tarafından München (Münih) adresine gönderilen 20.1.1959, tarihli kısa süre içinde ziyaret edeceğini belirten antiye kart. 14x11 cm.

Hereke Belediye Başkanı Sadi Biçer tarafından S. Eyice’nin Süleymaniye Kayserli Ahmet Paşa Sok. adresine gönderilen, 4 Mart 1992 tarihli yazısına, Hereke’deki bir okul ile ilgili iddiaya, cevap olarak yazılan siten dolu cevabı. Şadi Biçer tarafından imzalıdır. 28x21 cm, 18x13 cm.

Frankfurt ve Kadıköy posta damgalı zarf içinde Bostancı Yazmacı Sokak No 28 Kadıköy İstanbul adresine gönderilen 19.7.1968 tarihli Giessen’den akrabalarından ve Ömer isimli yeğeninin ağzından yazılmış, günlük meseleler ve çocuğun sağlığı konulu dört sayfa mektup. Zarfın üzerinde bir bölüm kesilmiştir.
22.7.1968 tarihli aynı aileden gelen ikinci mektupta çocuğun sağlığı ile ilgili dört sayfa mektup.

Emine Göke tarafından gönderilen özel mektup. 26x20 cm
Kadıköy 1. Noterliğinde düzenlenen 1.1.1968 tarihli otomobil satış evrakı.28x20 cm

1958 – 1959 yıllarına ait 13 adet resmi ve özel kişilerden gelen belgeler ve mektuplar.

Adresler:
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
Bostancı Yazmacı Sokak No 28 Kadıköy İstanbul
München
Süleymaniye Kayserli Ahmet Paşa Sok.

Detaylar
Lot: 119 » Fotoğraf

Türkiye’nin İlk Metrosu Tünel’in 1971 Yenileme Çalışmaları Sonrası Resmi Açılışını Belgeleyen Çok Sayıda Fotoğraf Arşivi

İstanbul Belediye Reisi Fahri Atabey açılış konuşmasını yaparken. İstanbul Belediye Reisi Fahri Atabey, İETT Genel Müdürü Saffet Gürtav ve Tünel Müdürü Vural Erül topluluk fotoğrafı.
Açılış kokteyli esnasında davetliler. Tünelin yenilenme çalışmaları sırasında rayların ve istasyonun inşaat hali. Vagonların madeni tekerlekleri, lastik tekerlerle hareket edecek şekilde düzenlenmiştir. Vagonların yenilenmesi sırasında Karaköy meydanının genel görünümü.

1968 yılında Tünel’in yenilenmesine karar verilmiştir. Bu hususta en müsait teklifi veren Fransız “L’Electro Entreprise” firması işi üstlenmiştir. Çalışmalar sebebiyle Tünel, 25 Kasım 1968 ve 2 Kasım 1971 tarihleri arasında kapalı kalmıştır. İETT Genel Müdürü Saffet Gürtav, İETT ilgilileri, halk ve basın mensuplarının katıldığı bir törenle elektrikli Tünel’in resmi açılışı yapıldı. 9 Kasım 1971 Yeni haliyle Tünel’de yolcu taşınmaya başlandı.
En büyüğü 30x20 cm, en küçüğü 16x10 cm olan 10 adet fotoğraf, fotoğraflardan bazılarının kondisyonu haliyledir, genel olarak iyi durumdadırlar.

Karaköy’den Beyoğlu’na ulaşmak için %24 gibi çok dik bir eğime sahip olan Yüksekkaldırım Yokuşu'nu çıkmak gerektiği için buradan çıkmak insanları aşırı miktarda yormaktaydı. Bu bağlamda 1869'da İstanbul’un şehir içi ulaşımını geliştirmek amacıyla verilen demiryolu imtiyazlarından biri de bu iki nokta arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla inşa edilen Tünel için verilmiştir. 1871'de inşasına 573 metrelik Tünel, üç yıl süren inşaatın sonunda 17 Ocak 1875'te hizmete girmiştir. 1910 yılında elektrikli sisteme geçen Tünel, 1939'da İETT'ye devredilmiştir. 1970'te bir Fransız firması tarafından tamamen yenilenen Tünel, 2007'de kapsamlı bir bakımdan geçmiştir.

Detaylar

SATILDI

Lot: 120 » CİLT

MÜKÂFAT CİLDİ: DARÜLFEYZ-İ HÂMİD MEKTEBİ

Taht-ı Himâye-i Hazret-i Pâdişahda Darülfeyz-i Hâmid Mektebi İkinci Mükâfat Cildi
Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye arması baskılı altın yaldızlı kabartmalı, kenarları çiçek motifli bezeme kabartmalı, arka yüzü ay yıldız altın yaldızlı kabartmalı ve kenarları bezemeli. Kapak içleri ebru desenli mükâfat cildi.

Şirket-i Sahaf-ı Osmaniyye Kütüphanesi, Rüşdiye Kısmı (Üçüncü Seneye Mahsus) Nahiv-i Osmânî (Osmanlı Grameri), Şeyh Vasfi Efendi, Tab ve Neşri: Ahmed Cevdet ve Şürekası, Dersaadet (İstanbul), 1320 ( 20x13 cm, 122 sayfa.
Mükâfat Cildi: İmparatorluk döneminde, Mekteb-i Sultani ve askeri liseler başta olmak üzere, derslerinde başarılı öğrencileri teşvik etmek amacıyla, okul tarafından seçilip hediye edilen bir kitaba özel olarak tasarlanmış cilde verilen isim. Füyuzat Mektebi (1895?-1910): 1895 yılından sonra kurulan Müslim Özel Mektepleri’ndendir. 11 Haziran 1904 tarihinde Üsküdar Selami Ali Efendi Caddesi’ndedir. Füyûzat Mektebi’nin padişahın ismiyle “Hamidi” olarak adlandırılmış olduğu görülmektedir.
Darülfeyz Mektebi 1298/1882 yılında Ayvansaray’da kurulmuştur. 1889 yılında Eyüp’te Otakçılar civarında Takiyeci Mahallesi’ne nakil olmuştur. 1898 yılından 1903 yılına kadar Ayvansaray’dadır. 20 Ocak 1903 tarihinde Eyüp semtinde eğitim vermektedir. 1322/1906 yılında isim değiştirerek Darülfeyzi Osmanî Mektebi adını alarak Eyüp Sultan civarında Hasköy’e nakil olmuştur. 5 Şubat 1910 tarihinden 1914 yılında kapanıncaya kadar Eyüp semtinde bulunan binada eğitim vermiştir.

1860’larda artan matbaacılık faaliyetleri çerçevesinde sahaflar da kendi matbaalarını kurmaya başlamışlardır, Şirket-i Sahaf-ı Osmaniyye Kütüphanesi de bunlardan biridir, 14 Nisan 1882 tarihinde kurulmuştur.

Detaylar
Lot: 121 » CİLT

MÜKÂFAT CİLDİ: ÇOK NADİR ÜSKÜDAR FÜYÛZÂT-I HÂMİDÎ MEKTEBİ

Üsküdar Füyûzât-ı Hâmidî Mektebi Mükâfat Cildi ön sayfada altın yaldızlı çerçeve içinde kabartmalı Devlet-i Aliyye-yi Osmaniyye arması, arka yüzde altın yaldızlı çerçeve içinde Osmanlıca istif yazı ile Mükâfat, Füyûzât-ı Hâmidî Mektebi, Üsküdar yazılıdır.

Mecmua-i Fen Mesaha, Altıncı Kol Ordu-yı Hümâyun On İkinci Fırka Kumandanı Ferik Osman Nâzım Paşanın eseridir, İstanbul (Mehran) Matbaası, 1299, 27x19 cm, 35, [28] sayfa, s/b çizim ve harita sayfaları, sayfa kenarları, kapak içi ve kapak haliyle.

İstanbul (Mehran) Matbaası – Babâli Caddesinde numara: 7
Mecmua-i Fen Mesaha, Sultan Abdülhamit’in 1884’te Amerika Kongre Kütüphanesine hediye ettiği 318 kitaptan biridir. Arazi ölçümü hakkında mühendislik bilgi verir. Arazi ölçümünde kullanılacak aletler şekiller ile tanıtılmaktadır. Eser altı fasıldan oluşur. Eserde toplamda 150 tane çizim bulunmaktadır.

Mükâfat Cildi: İmparatorluk döneminde, Mekteb-i Sultani ve askeri liseler başta olmak üzere, derslerinde başarılı öğrencileri teşvik etmek amacıyla, okul tarafından seçilip hediye edilen bir kitaba özel olarak tasarlanmış cilde verilen isim. Füyuzat Mektebi (1895?-1910): 1895 yılından sonra kurulan Müslim Özel Mektepleri’ndendir. 11 Haziran 1904 tarihinde Üsküdar Selami Ali Efendi Caddesi’ndedir. Füyûzat Mektebi’nin padişahın ismiyle “Hamidi” olarak adlandırılmış olduğu görülmektedir.

Detaylar

SATILDI

Lot: 122 » Efemera

Gazeteci - Yazar Emil Galip Sandalcı’nın 1970’li Yıllarda Vatan Gazetesi ve Güney Kültür - Sanat Dergisi Köşelerinde Yayınlamak İçin Devrimci Öğretmen, Öğrenci ve İşçilerden Gönderilen Mektuplar

Emil Galip Sandalcı’nın Vatan Gazetesi Akla Kara Köşesi adresine İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devrimci öğrencileri tarafından gönderilen öğrencilerin el yazısı ile ıslak imzalı Fakültedeki hukuksuzlukları ve okuldan atılmalarını konu eden basın bildirisi ve bildirinin gazetede yayınlaması için rica mektubu.13 Nisan 1977 tarihli. Basın bildirisi altında imzası olan öğrenciler Tarık Korkmaz, Gülderen Çelik, Aziz Kahraman.

Emil Galip Sandalcı’nın Vatan Gazetesi Akla Kara Köşesi adresine Zonguldak Devrek Bük Köyü öğretmeni Erdoğdu Özcan tarafından gönderilmiş mektupta yazarın köşesinde paylaştığı mektuplardan birinde Disk’li genç bir işçinin “yurtseverlere” Maocu köpek diye saldırması ve sendikaların baskı altında olduğunu belirten mektubu. 7.3.1977 tarihlidir.

Emil Galip Sandalcı’nın Güney Kültür ve Sanat Dergisi adresine M. Ata Bakış tarafından Mardin Erkek Öğretmen Lisesi öğrencileri adına gönderilmiş mektupta yazarın Vatan gazetesinden atılması sonucu yeniden yazmaya başladığı Güney Kültür ve Sanat dergisinde yeniden yazmaya başlamasına duydukları sevinç ve devrimci ilerici mücadelenin önündeki engellerin aydınlar sayesinde açılacağını belirtir. Mektup oldukça kararlı cümlelerle kurulmuştur. 15 Şubat 1978 tarihlidir. “Günümüzde böyle bir mücadelenin örneğini Aziz Nesin’de görüyoruz. Barikat üstüne barikatlar buruyorlar. Kim ilerici ve yurtsever bir insansa onun özerine iftiralar, çamurlar alır yürür. Bunlar öyle sanıyorlar ki yazar sadece ABC’yi öğrenen, ezberleyen, tekrar eden bir mahluk Yazarın her yazıya yaşamını işlediğini, varını canlılığını inci gibi dizdiğini görmüyorlar. Bir çamur veya iftira atarsak yıkılır gider böylece meydan bize kalır, sapık anlayışındadırlar.” İfadeleriyle öğrenciler yazara desteklerini sunmuşlardır.

Emil Galip Sandalcı’nın Vatan Gazetesi Akla Kara Köşesi adresine gönderilmiş imzasız mektupta yazarın köşesinde paylaştığı solculara ağır hakaret eden bir ülkücüyetepkisini dile getirmiştir. 16x13 cm, 13 belge.

Emil Galip Sandalcı’nın Vatan Gazetesi Akla Kara Köşesi adresine Yay-Kur’a bağlı Diyarbakır Yabancı Diller yüksek Okulu öğrencileri tarafından gönderilmiş 1976 tarihli Diyarbakır Yabancı Diller Yüksek Okulu Öğrencileri Derneği mühürlüdür.

Emil Galip Sandalcı’nın Ihlamuryolu Caddesi No:75 Topağacı adresine Adnan Atatural tarafından gönderilmiş mektup.

Emil Galip Sandalcı’nın Cağaloğlu adersine gönderilmiş, Mümtaz Soysal’a hitaben yazılmış; Uğur Mumcu, Fikret Otyam, Uğur Mumcu, Fikret Otyam gibi isimlere de gönderilmiş Devrimci İşçiler tarafından yazılmış ve imzalanmış ve bu isimlerin Ocak ayında İstanbul, İzmir, Ankara yapılan İşkenceleri, Faşist Terörü ve Siyasi Cinayetleri Protesto mitinglerine yeterli desteği vermedikleri konusunda eleştirdikleri 1977 tarihli, üç sayfadan oluşan mektup.

Emil Galip Sandalcı’nın Vatan Gazetesi adresine Serik Halkçı Gençliği tarafından gönderilen mektupta yazarın CHP raporuna karşı tutumu gegçler tarafından eleştirlmiştir ve gençlerin yaşadığı zulümler dile getirilmiştir ayrıca öğretmenlerin yaşadığı hukuksuzluklardan bahseden Serik Postası gazete kupürü de eklenmiştir. 1976 tarihlidir.

İstanbul Belediyesi Haberler Bülteni antetli belgede İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan’ın İl İdare Kurulunun hakkında verdiği lüzum-u mukakeme kararı nedeniyle yaptığı açıklama. İl İdare Kurulu 40 vatandaşın öldüğü 1 Mayıs katliamında belediye başkanını kusurlu bulmuştur.

Emil Galip Sandalcı’nın Ihlamuryolu Caddesi No:75 Topağacı adresine gönderilmiş, Gazeteciler Cemiyeti antetli belgede Kurban Bayramında çıkarılacak olan Bayram gazetesi için üyelerden istenen yazı, fotoğraf ve içerikleri bildiren 1981 tarihli belge.
Gazeteciler Cemiyeti antetli belgede emekli üyelere ödenecek aylık ve alabilmeleri için gereken işlemleri bildiren gazeteciler Cemiyeti mühürlü iki adet belge. 1982 tarihlidir.

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 6
sonraki